Izvor kmetije Ivan Vogrič sega v daljno leto 1932, ko sta se ded in babica, po očetovi strani, poročila. Bila sta soseda in njuna poroka je bila povod, da sta se dve majhni kmetiji združili. Kmetiji sta bili še v lasti vaške gospode in sta to zemljo obdelovala le kot kolona. Šele v šestdesetih letih je upravljanje kmetije prevzel najstarejši sin, Lucijan. Skupno so kmetijo odkupili in tako postali gospodarji. Vinogradništvo je obsegalo le majhen del kmetije in virov dohodka. V glavnem so se takrat preživljali s sadjarstvom (300 dreves češenj), poljedeljstvom in živinorejo. Komaj v sedemdesetih letih se je Lucijan odločil za vinogradništvo in poslal sina Ivana v kmetijsko srednjo šolo v Čedad. Ivan je leta 1984 tam diplomiral kot enolog. Pridobljeno znanje je vlagal v družinsko kmetijo. Leta 1993 je Ivan prevzel upravo kmetije in odkupil še sosednje posesti kmetov, ki so medtem opustili kmetovanje. Trenutno je obsega kmetija 15 hektarjev zemlje. Od teh je 11 ha nasajenih s trtami. Leta 2004 se je Ivan odločil, da bo prodajal vino v steklenici pod lastnim imenom. Vina so visoke kakovosti in izražajo ves čar briškega ozemlja.

Leta 2010 se je postavil nov mejnik tej kmetiji. Ivan se je poročil s Katjo, katero je spoznal ob kozarčku dobrega vina. Briškega seveda! Skupaj sta dogradila in opremila degustacijsko sobo, kjer bosta lahko pogostila svoje stranke. Iz te sobe je čudovit razgled nad vinogradi, ki ležijo ob meji s Slovenijo.

Kmetija obsega 11 ha vinograda. Leži v srednjem gričevnatem področju Collio – Brda in je izpostavljena proti severu. Ta lega, skupaj z opočno zemljo daje izredne arome svežim belim vinom. Na te se je tudi kmetija osredotočila. Poseben poudarek je na sauvinjonu. Na 11 hektarjih raste ribližno 40.000 trt. V nekaj letih se bo to število zaradi obnove vinogradov povečalo na 50.000. Kmetija letno pridela 70 ton grozdja. To se pravi, da se cilja na visoko kvaliteto. Trgatev je obvezno ročna. Trenutno se v steklenicah »Ivan Vogrič« prodajajo sledeče bele sorte: Friulano, Sauvignon, Chardonnay, rdeče pa Cabernet Sauvignon. Le ta pa se stara eno leto v lesenem sodu, nato pa še eno leto v jeklenem. V načrtih je še Pinot grigio (sivi pinot) in kaka penina…